Acné, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt. Vaak wordt het gezien als een onderdeel van de puberteit, maar het komt ook bij volwassenen voor. Aangezien er veel vragen over acné zijn, gaan wij in dit artikel vijf veel gestelde vragen over Acné beantwoorden.
Wat is het verschil tussen acné en puistjes?
Veel mensen denken dat acné en puistjes hetzelfde zijn. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, is er een verschil. Er is sprake van acné op het moment dat je te maken hebt met een chronische huidaandoening of een huidaandoening die zo ernstig is dat deze behandeld moet worden.
Anders gezegd, acné is een huidziekte waar puistjes, maar ook mee-eters een onderdeel van kunnen zijn. Nu is het niet zo dat elk puistje of iedere mee-eter direct een symptoom is. Als je zekerheid wilt en in omgeving Groningen woont nodigen we je graag uit voor een vrijblijvende afspraak. Tijdens die afspraak maken wij een vrijblijvende huidanalyse om te zien of er huidproblemen zijn en hoe we die het best kunnen behandelen.
Hoe ontstaat acné?
Jeugdpuistjes zijn een vorm van ontsteking van de huid. Meestal begint het in de puberteit doordat de huid samen met de rest van het lichaam een grote verandering ondergaat door verandering van de hormoonhuishouding. Meestal ontstaan jeugdpuistjes door een ophoping van talg, dode huidcellen en bacteriën.
Dit zorgt ervoor dat het overige talg niet meer op normale wijze via de poriën uit de huid kan komen. Er vindt dan ophoping plaats en dat uit zich in puistjes en mee-eters. Ook externe factoren, zoals het gebruik van make-up, spelen een rol. De verkeerde make-up kan de talgklieren laten verstoppen waardoor jeugdpuistjes ontstaan. Ook latere veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals de overgang, kunnen een impact hebben op het ontstaan van deze huidaandoening.
Is het verstandig om te scrubben of foundation te gebruiken bij acné?
Voor het gemak kan je puistjes zien als een fikse laag dode huidcellen. Het scrubben is in het algemeen een goede methode om dode huidcellen te verwijderen en kan (ook) toegepast worden voor het verwijderen van puistjes en mee-eters. Wel is het bij in dit geval extra belangrijk om erop te letten dat je de juiste scrub gebruikt.
De huid onder de puistjes is namelijk meestal erg gevoelig. Een te grove scrub of scrub met schadelijke ingrediënten kan schade veroorzaken aan die gevoelige huid. Wij adviseren je op basis van de vrijblijvende huidanalyse graag over de juiste producten.
Waar moet ik op letten met foundation?
Net als met scrub is het in geval van acné vooral belangrijk welke foundation je draagt. De verkeerde foundation kan ervoor zorgen dat de huid minder goed ademt. Hierdoor wordt de afvoer van dode huidcellen en bacteriën beperkt. Ook de gevoelige huid onder de puistjes ontwikkelt zich minder goed als deze niet kan ademen.
Daarbij geldt dat hoe dikker de foundation opgebracht wordt, hoe moeilijker het is voor de huid om te ademen. Tot slot hebben eventuele schadelijke ingrediënten van foundation ook een negatieve impact op de huid hebben. Uiteraard adviseren wij van EFI in Groningen je graag over geschikte foundations.
Wat kan ik zelf doen tegen acné?
Zelf kun je puistjes en mee-eters voorkomen door gezond te eten en jouw huid te beschermen tegen de zon. Acné zelf kun je alleen laten behandelen door een specialist zoals EFI in Groningen.
Welke behandelingen zijn er tegen acné?
Wij hebben verschillende behandelingen tegen deze huidaandoening getest. De speciale PH Formula behandeling biedt de beste resultaten om acné te verminderen en in een aantal gevallen zelfs te verhelpen. Maak nu een afspraak voor jouw PH Formula behandeling.