Cellulitis is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Liefst 85% van de vrouwen heeft last van een sinaasappelhuid, zoals cellulitis ook wel genoemd wordt, maar deze huidaandoening komt ook veel bij mannen voor. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de sinaasappelhuid.
Wat is cellulitis?
We beginnen bij het begin. Cellulitis is een acute, subacute of chronische ontsteking van de huid en het onderhuids vet- en bindweefsel. Door de ontstekingen ontstaat een bobbelige huidstructuur en kan ook het onderhuids bindweefsel bobbelig worden. Daardoor lijkt de huid op die van een sinaasappelschil. Daarmee is direct de herkomst van de naam sinaasappelhuid verklaard.
Wat is het verschil tussen cellulite en cellulitis?
Het uiterlijke kenmerk van een ‘sinaasappelhuid’ is hetzelfde voor cellulite als voor cellulitis, maar het grote verschil is dat de oorzaak anders is. Bij cellulite wordt de sinaasappelhuid veroorzaakt door toename van het aantal vetcellen in het onderhuids bindweefsel. Hierdoor kunnen vet, vocht en afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Ook hierdoor wordt de huid bobbelig. Er zijn echter 2 kenmerkende verschillen. Als de sinaasappelhuid veroorzaakt wordt door cellulite heeft deze vaak wat meer putjes. Als cellulitis de oorzaak i merk je dit vaak aan een rode en warme huid.
Is cellulitis gevaarlijk?
Veel mensen vinden een sinaasappelhuid niet mooi en kiezen daarom voor een cosmetische ingreep, maar de aandoening is op zich niet gevaarlijk. Als je naast de sinaasappelhuid ook pijn op de gebobbelde plek, roodheid of zwellingen merkt is het verstandig om de dokter te raadplegen. Dat geldt ook als de sinaasappelhuid gepaard gaat met koorts en je niet lekker voelen.
Wat kun je zelf doen tegen een sinaasappelhuid?
De oorzaak van een sinaasappelhuid is gelegen in ontstekingen en een slechte doorbloeding. Dit betekent dat je zelf helpt om de kans op een sinaasappelhuid te verminderen door bloeddoorstroming te bevorderen. Sporten zoals hardlopen en cardiofitness zijn daarvoor bijzonder geschikt. Ook het eten van bessen en rode vruchten helpt omdat deze lycopenen bevatten die de bloedsomloop verbeteren. Als je echter al een sinaasappelhuid hebt is een behandeling aan te raden om deze te verwijderen.
Wat kan EFI (Huidkliniek Groningen) doen om cellulitis of een sinaasappelhuid te verhelpen?
Onze huidspecialisten hebben een speciale bodybehandeling ontwikkelt die jouw lichaam ontgift en verstevigt. Door direct op de onderhuidse bindweefsellaag te werken en te werken met koude- en warmte effecten bieden we je een intense, maar ontspannende behandeling die afrekent met cellulitis. Wil jij meer informatie? Neem dan contact met ons op.