Rimpels zijn een veelvoorkomend probleem voor mensen naar mate ze ouder worden. Hoewel rimpels medisch geen risico vormen willen veel mensen ze toch graag tegen gaan. Over huidplooien is veel op internet te vinden. Helaas is niet alle informatie juist en daardoor ontstaan misverstanden. Om die misverstanden uit de wereld te helpen zetten wij van EFI Groningen vijf dingen op een rij die je moet weten over rimpels.
Waardoor ontstaan rimpels? Tien oorzaken
Rimpels zijn tijdelijke of permanente plooien in de huid. Deze ontstaan door verslapping van de huid. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de huid verslapt. Wij zetten de tien meest voorkomende oorzaken van rimpels op een rij:
- Uv-straling;
- Luchtvervuiling;
- Roken;
- Voeding;
- Stress;
- Slaaptekort;
- Temperatuur van de huid;
- Afbraak van collageen, elastine en hyaluronzuur;
- Menopauze;
- Afname botstructuur
Voor iedereen is de mate waarin deze tien factoren een rol spelen verschillend. Als je een vrijblijvende kennismaking boekt bij EFI Groningen analyseren wij gratis jouw huid. Jij weet dan direct welke factoren voor jou en rol spelen. Ook adviseren we je vrijblijvend welke behandeling(en) voor jou het beste zijn.
Welke soorten rimpels zijn er?
Afhankelijk van diverse factoren kun je last hebben van rimpels in verschillende delen van het gezicht. Vaak is er wel een volgorde te ontdekken. Wij zetten deze op een rij.
- Kraaienpootjes of lachrimpels om de ogen. Rond de ogen ligt de huid het dichtst op het bot. Daardoor is deze plek ook het meest gevoelig.
- Frons-rimpels. Deze rimpels ontstaan in het voorhoofd en in de huid tussen de ogen. Ook in dit gebied ligt de huid dicht op het bot.
- De neus-lip plooi. Deze ontstaat aan de zijkant van de neus en loopt door naar de lippen. Specifiek deze huidplooien zorgen voor een vermoeide indruk.
- Rimpels onder de ogen. Ook deze huidplooien zorgen voor een vermoeide indruk, zeker wanneer de wallen ook nog gepaard gaan met donkere kringen rond de ogen.
- Tot slot zijn de mondhoeken een plek waar snel rimpeltjes ontstaan. Dit komt vooral door de combinatie van een minder elastische huid en de vele bewegingen van de mond.
De rimpelvorming in andere delen van het gezicht, zoals de wangen, ontstaan vaak in in een later stadium.
Wat kun je zelf doen tegen rimpels?
Zoals we zagen zijn er interne en externe factoren die van invloed zijn op rimpelvorming. Afhankelijk van de factoren die het meeste invloed hebben op rimpeling van jouw huid kun je de volgende stappen nemen:
- Bescherm jouw huid tegen blootstelling aan de zon. Vermijd felle zon en gebruik een zonnebrand met beschermingsfactor van minimaal 30;
- Vermijd extreme weersomstandigheden zoals hitte en snijdende kou;
- Eet gezond en gebruik veel gezonde voedingsstoffen en ‘superfoods’ zoals bleekselderij;
Werkt een anti-rimpelcrème?
Een goede anti-rimpelcrème kan zeker helpen bij het verminderen of vervagen van huidplooien. Doordat professionele crèmes de huid voeden, beschermen en verstevigen is deze in staat om elastischer te blijven.
Toch is het te makkelijk om te denken dat ‘een anti-rimpelcrème’ ervoor zorgt dat je geen last krijgt van veroudering van de houd. Sommige oorzaken van rimpelvorming kun je niet met een crème oplossen en andere crèmes hebben niet de goede samenstelling voor jouw huid, waardoor ze zelfs schadelijk kunnen zijn.
Daarom adviseren wij je altijd om een anti-rimpelcrème te combineren met een effectieve behandeling.
Welke behandelingen zijn er tegen rimpels?
Omdat ieder huidtype verschillend is maken wij bij een vrijblijvende afspraak bij de EFI-kliniek in Groningen eerst een gratis huid-analyse. Zo kunnen we zien welke factoren voor jou belangrijk zijn bij rimpelvorming. Op basis daarvan kunnen we de juiste behandeling zoals een Buccal-massage aanbevelen en de juiste producten, zoals een effectieve anti-rimpelcrème aanbevelen. Wil jij afrekenen met rimpels? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak in Groningen.