Winterjeuk of een winterhuid is, zoals de naam al zegt, bij uitstek een huidprobleem waar je in de winter last van kunt hebben. Door de symptomen wordt een winterhuid vaak verward met eczeem, terwijl het om twee verschillende aandoeningen gaat, die verschillend behandeld moeten worden. In dit blog leggen we je uit wat je moet weten over eczeem en een winterhuid, waaronder de manieren om van deze huidaandoeningen af te komen.
We beginnen bij het begin.
Wat zijn de 3 grootste verschillen tussen eczeem en een winterhuid?
Naast overeenkomsten in symptomen, zoals roodheid, jeuk en schilferende huid zijn er ook verschillen tussen beide aandoeningen. Deze zetten we kort op een rij. Dit zijn de verschillen tussen eczeem en winterjeuk:
- Bij eczeem is er sprake van ontsteking(en) van de huid en bij winterjeuk niet;
- Iedereen kan last hebben van eczeem, terwijl een winterhuid vooral voorkomt bij mensen met een gevoelige huid en bij anderen.
- Winterjeuk komt vooral voor tijdens de koude wintermaanden terwijl eczeem elk moment van het jaar kan ontstaan. Let daarbij op, door onbehandelde winterjeuk kan eczeem ontstaan.
Wanneer we die verschillen bekijken wordt duidelijk dat:
a. beide aandoeningen een andere manier van behandeling nodig hebben en
b. het voor een leek moeilijk is om vast te stellen of het om eczeem of om een winterhuid gaat. Hierin biedt EFI uitkomst. Als je nu een afspraak maakt bij EFI in Groningen voor een gratis kennismakingsgesprek testen we direct jouw huid en onderzoeken we eventuele huidproblemen. Wij kunnen je dan direct vertellen of je last hebt van eczeem of van een winterhuid en je adviseren over de beste behandelingen.
Hoe behandel je eczeem of een winterhuid?
Als we weten of er in jouw geval sprake is van eczeem of van een winterhuid kunnen we direct aan de slag met een effectieve behandeling.
Zo behandelt EFI in Groningen eczeem
Er zijn diverse soorten eczeem en mensen hebben diverse huidtypes. Op basis van deze combinatie, die we tijdens het gratis kennismakingsgesprek vaststellen, bepalen we direct welke behandeling voor jou en jouw huidtype het beste is.
Dit raadt EFI Groningen aan als behandeling tegen winterjeuk
Zoals we eerder zagen is uitdroging van de huid de basis voor een winterhuid. Hierbij is dan wel sprake van ernstige verdroging, waarbij een hydraterende creme van de drogist geen oplossing biedt. Wij werken in dat geval met de producten van DrK Dermal Health Care. Dit merk, opgericht door Dr. Juanita Kilian, baseert haar formules op een combinatie van wetenschappelijke inzichten en transdermale skin delivery. Hierdoor is deze behandeling tegen winterjeuk niet onaangenaam en zeer effectief.
Welke omstandigheden hebben invloed op winterjeuk en eczeem?
Doordat beide aandoeningen hetzelfde lijken, maar verschillend zijn, zijn ook de invloeden van diverse omstandigheden anders. Wij geven een aantal voorbeelden:
- Cosmetica: bij eczeem kunnen cosmeticaproducten allergische reacties veroorzaken. Dit is soms (zo’n 10% van de gevallen) contacteczeem, maar veel vaker huidirritatie. Bij winterjeuk kan de goede cosmetica juist helpen.
- Kloppen in plaats van krabben. Door irritatie kan je jouw huid open krabben. Door bij winterjeuk op de jeukende plek te kloppen kan de jeuk tijdelijk weggaan. Bij een ontsteking als gevolg van eczeem heb je dit effect niet.
- De huid beschermen: ook hier is warme kleding als bescherming effectiever bij een winterhuid omdat de koude winterlucht de huid dan niet kan drogen. Bij eczeem komt de bron van de huidirritatie van binnen uit.
Ook deze factoren laten zien dat het belangrijk is om snel te weten of jouw huidirritatie een vorm van eczeem of een vorm van winterjeuk is. Maak dus snel een afspraak voor een gratis kennismaking met vrijblijvende huidanalyse bij EFI in Groningen.