Het gebruik van ‘superfoods’ in maaltijden is een trend. Met superfoods bedoelt men voedingsproducten die een boost aan jouw gezondheid kunnen geven. Een aantal van deze supergezonde voedingsmiddelen zijn bekend. Denk maar aan goj bessen, cacaobonen of vette vis. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die we al kennen, maar waarvan we vergeten dat deze het predicaat ‘superfood’ verdienen. Een van deze vergeten superfoods is Bleekselderij. Wij zetten in drie vragen en antwoorden op een rij waarom deze groente zo gezond is en wat de effecten van bleekselderij voor jouw huid zijn.
1. Wat is bleekselderij eigenlijk?
We kennen bleekselderij als groente die je kunt kopen of zelf kunt kweken in een moestuin. Let goed op welke soort selderij je koopt of zaait. Van de knolselderij gebruik je namelijk de wortels en van de bladselderij het blad. Van de bleekselderij gebruik je de stengels.
2. Hoe gezond is bleekselderij voor jouw huid?
Dat we deze fris smakende groente een superfood noemen is niet voor niets. Wij zetten hierna voor je op een rij op welke gebieden bleekselderij jouw gezondheid in het algemeen en de gezondheid van jouw huid in het bijzonder verbetert. Dit doet bleekselderij voor een gezonde huid:
- Door de ontstekingsremmende en hydraterende werking heb je minder last van huidontsteking, worden afvalstoffen afgevoerd en blijft jouw huid elastischer;
- Daarbij maken de stoffen in bleekselderij zoals vitamine C collageen aan. Dit zorgt er ook voor dat jouw huid elastisch blijft. Daarnaast gaat collageen de veroudering van jouw huid tegen;
- Vitamine A gaat acne, fijne lijntjes en pigmentvlekken tegen;
- Vitamine K gaat kringen rond jouw ogen tegen.
Kortom, reden genoeg om deze supergroente vaker op jouw menu te zetten. Natuurlijk is het dan belangrijk om deze goed te bereiden.
3. Hoe bereid je bleekselderij zo gezond mogelijk?
Vaak gebruikt men deze groente als kruid in (Italiaanse) gerechten. Doordat je bij gebruik als keukenkruid een kleine hoeveelheid binnen krijgt is dit niet de beste manier van bereiden. Hoe je wel het maximale uit deze groente haalt leggen we je graag uit. Er zijn twee manieren.
Voor beide manieren is het belangrijk dat je eerst het onderste stukje van de stengel en het blad afsnijdt. Vervolgens was je de stengels goed. Hierna kun je:
- bleekselderij sap maken door de rauwe, gewassen stengel door de blender of slowjuicer te voeren. Het sap is direct klaar voor consumptie;
- bleekselderij koken: als je de stengels ontdoet van de nerven kun je ze daarna in stukken van 5 centimeter snijden en in 15 tot 20 minuten gaar koken.
De pittige en wat bittere smaak is even wennen, maar je doet jouw lichaam wel een groot plezier. Als je de smaak niet verdraagt kun je ook andere, voor jouw huid gezonde groente en fruit in jouw dieet opnemen.
Tip voor moestuin-liefhebbers: Als je de onderkanten die je van de stengel afsnijdt in mei of juni plant groeit hieruit een nieuwe bleekselderijplant.
Daarmee ben je met bleekselderij dus al goed bezig om jouw huid te verzorgen.
Extra goed voor jouw huid zorgen? Dat kan!
Met bleekselderij ben je dus al goed op weg om voor jouw huid te zorgen. Toch kun je nog meer doen. Iedere huid is namelijk uniek en daarmee is ook de beste manier om jouw huid gezond te houden voor iedereen uniek.
Als je bij EFI Groningen een afspraak maakt voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek maken onze specialisten tijdens dat gesprek een gratis scan van jouw huid. Zo weet je direct hoe gezond jouw huid is en welke behandelingen voor jou het meest geschikt zijn om de gezondheid van jouw huid te verbeteren en optimaal te houden. Ben jij benieuwd? Boek dan nu jouw vrijblijvende intake.